Regulile de aur ale alimentaţiei sănătoase și ale unui stil de viață echilibrat:
- Bea un pahar cu apă caldă (și suc de lămâie) dimineața.
- Bea apă pe tot parcursul zilei (1,5 - 2 litri), ca atare sau sub formă de ceai, fresh, supă.
- Consumă 5 porţii de fructe și legume (crude) pe zi. O porţie înseamnă aproximativ 80-100 g fructe sau legume (o roşie, un bol cu supă, un măr, un ardei gras, o piersică).
- Consumă totul cât mai neprocesat, cât mai natural, cu cât mai puține tehnici de procesare (alimentele procesate sunt bogate în zahăr, oferă satisfacție crescută imediat, duc la consum excesiv, au ingrediente artificiale sau toxice, sunt sărace în nutrienți și fibre, consumă puțină energie pentru a fi digerate și aduc un aport mare de energie, deci ne îngrășăm mai rapid, în plus, conțin sare în exces).
- Pe cât se poate, consumă mâncăruri cu cât mai puține ingrediente (în același timp vor fi și mai putin procesate).
- Alege varietatea, în fiecare zi un aliment nou! Nu rata nicio grupă de alimente: lactate, orez, cartofi, grăsimi sănătoase (nuci, alune, migdale crude, semințe), fructe uscate, crude, legume crude sau congelate, cereale integrale, pește proaspăt, carne cât mai puțin grasă și cât mai rar, 1-2-3 mese pe săptămână).
- Alege mereu produsele sezoniere și locale (acestea respectă regulile de mai sus, sunt mai puțin procesate, mai proaspete, deci mai sănătoase).
- Ia în fiecare zi micul dejun.
- Fă mișcare, activitate fizică, cu fiecare ocazie.
- Asocierea alimentelor este importantă și ajută digestia: asocierea este importantă, însă dacă este dificil, secretul este faptul că are legătură cu regulile 3, 4, 5, deci dacă le respecți pe acelea, aceasta vine implicit.
- Mănâncă cu și din plăcere, ce simți, dar până nu mai simți foamea, nu până nu mai poți.
Exista 4 grupe de alimente:
Grupa 1: Proteine (carne roșie, carne, brânză, pește, ouă, lapte, nuci), acestea produc aciditate. Se digeră încet și oferă energie pe termen lung.
Grupa 2: Carbohidrați (pâine, produse de patiserie, paste făinoase, cereale, făină, biscuiți, cartofi, porumb de orice fel). Se digeră rapid și ofera energie ridicată, pe termen scurt.
Grupa 1 nu se amestecă cu Grupa 2.
Grupa 3: Legume care nu conțin amidon, rădăcinoase, semințe, ierburi, condimente, uleiuri din semințe.
Alimentele din Grupa 3 pot fi digerate cu alimente din Grupa 1, cât și cu cele din Grupa 2.
Grupa 4: Fructe.
Alimentele din Grupa 4 se consumă (întotdeauna/pe cat se poate) singure, la cel puțin 30 de minute distanță de consumarea alimentelor din celelalte grupe. Este bine să fie consumate pe stomacul gol, fără alte tipuri de alimente.
Ca să fie mai simplu, asociază la fiecare grupă, legume sau consumă o singură grupă de alimente la fiecare masă, așadar se revine la regulile 3, 4, 5.